De beste buxusscharen van 2024
Menigeen heeft een mooie buxus in de tuin staan. Deze mooie planten zien eruit als een heg en je kan ze in allerhande mooie vormen snoeien. De buxus is dan ook zeer populair in Nederland en je komt ze overal tegen, bijvoorbeeld als tuinafscheiding.
De buxus groeit heel langzaam en je hoeft er niet veel aan te onderhouden, terwijl het er wel vol en mooi uit ziet. Toch dien je wel enig onderhoud te verrichten, zeker als je ze een beetje mooi in model wil houden.
Daarvoor gebruik je dan speciaal tuingereedschap, namelijk een buxusschaar. Je wil een buxus namelijk meestal in een bepaalde vorm snoeien en met een buxusschaar kan je dit heel nauwkeurig en precies doen.
Je zou denken dat een buxusschaar gewoon een buxusschaar is, maar dat is ook weer niet het geval. Je hebt best wel wat keuze in de verschillende scharen. Hieronder ontdek jij de beste buxusschaar voor jou en jouw tuin, en je kan meteen kiezen en bestellen.
Wat is een buxusschaar?
Een buxusschaar is tuingereedschap. Met dit werktuig kan jij jouw buxus heel precies snoeien. De schaar is klein en wendbaar, waardoor jij struiken en heggen precies zo kan trimmen als jij zelf mooi vindt. Je kan er ook andere planten mee knippen.
Er zijn verschillende soorten buxusscharen. Met de ene soort kan jij heel mooi recht snoeien en met een andere versie kan je juist makkelijk mooie vormen knippen. De meeste buxusscharen zijn elektrisch, en vaak werken ze dan op een accu. Dit is handig, bespaart je tijd en werk, en jij kan jouw buxus er geweldig mee vormgeven.
Waar moet je op letten bij het kopen van een buxusschaar?
Het lijkt heel eenvoudig om een buxusschaar te kopen, maar als jij de beste buxusschaar voor jou wil kiezen, dan zijn er wel enkele punten om op te letten.
Gewicht en grootte
Het snoeien van heggen is een flink klusje, waarbij je vaak met je armen omhoog staat te werken. Je wil dus geen hele zware buxusschaar kopen, die ook nog eens heel groot en lomp is om mee te werken. Soms heb je wel zo'n zwaardere schaar nodig. Dan is het aan te raden om niet te lang achter elkaar door te werken. Voor een lichte buxusschaar kijk je naar handvatten van aluminium of glasvezel.
Draaibout
De draaibout is vaak het eerste onderdeel van een buxusschaar wat kapotgaat. Je wil dus een degelijke draaibout kiezen. Wanneer je kiest voor een manuele buxusschaar, dan is het fijn als je de draaibout los kan maken. Je kan de messen dan slijpen wanneer dit nodig is, maar je kan ze ook beter spannen door de draaibout aan te draaien.
Messen met tanden
De dikte van de takken speelt natuurlijk een rol bij het snoeien. Niet alle buxusscharen kunnen dikke takken snoeien. Zijn de takken die jij wil snoeien dikker dan een halve centimeter, kies dan voor messen met tanden, het liefst op beide messen. Je grijpt de tak dan vast tussen de messen, waardoor het snoeien veel makkelijker zal gaan.
Snijcapaciteit
Het snijmechanisme bepaalt hoe de messen over elkaar heen gaan. Je hebt de minste kracht nodig bij een buxusschaar met tandwieloverbrengingen. Je hoeft de schaar dan niet te forceren, waardoor het snoeien een heel stuk eenvoudiger gaat. Vooral oudere, dikkere takken zijn lastig te snoeien. Knip jij jouw buxus vaker, dan heb je geen zwaar snijmechanisme nodig.
Takken tot ongeveer een centimeter dik kan je met een handmatige buxusschaar knippen. Een buxusschaar met tanden kan nog dikkere takken knippen, maar voor hele dikke takken kan je het beste een takkenschaar of zelfs een takkenzaag gebruiken.
Vervangstukken beschikbaar?
Gereedschap dien je te onderhouden, dat geldt ook voor jouw buxusschaar. Het is dan fijn als je de onderdelen kan vervangen, zoals bijvoorbeeld de draaibout. Kijk dus altijd even of er vervangstukken beschikbaar zijn.
Verschillende soorten buxusscharen
Er zijn verschillende soorten buxusscharen te krijgen, die je in principe kan indelen in twee groepen. De handmatige buxusscharen en de elektrische buxusschaar. Dan heb je ook nog de telescopische buxusschaar, maar dit kan een handmatige en ook een elektrische buxusschaar zijn.
Handmatige buxusscharen
De handmatige buxusschaar gebruikt geen stroom of andere brandstoffen en is niet voorzien van een accu. Het zijn eigenlijk net gewone, maar dan hele grote huis-, tuin- en keukenscharen. Je bedient ze met twee handen, aan twee handgrepen, en de metalen bladen glijden dan langs elkaar af. Een kleine, korte buxusschaar kan je wel met 1 hand gebruiken.
Elektrische buxusscharen
De meeste elektrische buxusscharen werken met een accu, maar je kan ook kiezen voor een elektrische buxusschaar op netstroom. Ze werken eigenlijk hetzelfde als een kleine heggenschaar, en zien er dus ook heel anders uit dan handmatige buxusscharen. Vaak kan je er ook nog een ander opzetstuk bij gebruiken, bijvoorbeeld om graskanten te trimmen.
Telescopische buxusscharen
Een telescopische buxusschaar is vooral handig om in de hoogte mee te werken, maar ook als je moeite hebt met bukken of door de knieën gaan. Vaak zit dit bij een accu-buxusschaar en kan je de lange steel ook gebruiken de grasranden mee bij te werken. Let er dan ook op dat je de hoek van het snoeien kan aanpassen, zodat je makkelijk kan werken.