De beste buxusscharen van 2024

Menigeen heeft een mooie buxus in de tuin staan. Deze mooie planten zien eruit als een heg en je kan ze in allerhande mooie vormen snoeien. De buxus is dan ook zeer populair in Nederland en je komt ze overal tegen, bijvoorbeeld als tuinafscheiding. 

De buxus groeit heel langzaam en je hoeft er niet veel aan te onderhouden, terwijl het er wel vol en mooi uit ziet. Toch dien je wel enig onderhoud te verrichten, zeker als je ze een beetje mooi in model wil houden. 

Daarvoor gebruik je dan speciaal tuingereedschap, namelijk een buxusschaar. Je wil een buxus namelijk meestal in een bepaalde vorm snoeien en met een buxusschaar kan je dit heel nauwkeurig en precies doen. 

Je zou denken dat een buxusschaar gewoon een buxusschaar is, maar dat is ook weer niet het geval. Je hebt best wel wat keuze in de verschillende scharen. Hieronder ontdek jij de beste buxusschaar voor jou en jouw tuin, en je kan meteen kiezen en bestellen. 

Onze favoriet

WOLF-Garten LI-ION POWER FINESSE 30 B is een accu-buxusschaar in een lichte en wendbare uitvoering.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

2e beste keuze

WOLF-Garten buxusschaar HS-B heeft korte, gebogen en dubbel geslepen edelstalen messen met antikleeflaag.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

3e beste keuze

De Bosch ISIO Gen III Accu buxusschaar is het ideale gereedschap voor het dagelijkse werk in de tuin dankzij de lichte en compacte vorm.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de buxusscharen getest?

Wij hebben recent een uitgebreide test uitgevoerd op buxusscharen om de beste optie voor de consument te bepalen. Bij de test hebben wij rekening gehouden met belangrijke criteria zoals scherpte, comfort en duurzaamheid. Na grondig onderzoek en het uitproberen van verschillende modellen, konden wij vaststellen dat er duidelijke verschillen bestonden tussen de buxusscharen.

Een aantal scharen viel uit de boot door het gebrek aan scherpte, terwijl andere te zwaar of oncomfortabel in de hand lagen. Uiteindelijk hebben wij een aantal topmodellen geselecteerd die aan alle criteria voldeden en de beste prestaties leverden. Wij zijn ervan overtuigd dat deze buxusscharen de beste keuze zijn voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en effectieve oplossing voor het snoeien van buxus.

#1
WOLF-Garten LI-ION POWER FINESSE 30 B - Buxusschaar - Met LI-ION accu 3,7 V - werkbreedte 150 mm - looptijd 30 minuten

Deze elektrische buxusschaar werkt op een Lithium ion accu, en deze heeft een looptijd van 30 minuten. De schaar is lichtgewicht en wendbaar. De werkbreedte is 150 millimeter en je kan er dus lekker mee werken. De ergonomische handgreep heeft een softgrip, waardoor deze lekker in de hand ligt. 

De buxusschaar weegt een halve kilo en het duurt 4 uur voor deze opgeladen is. Deze buxusschaar is ideaal om jouw heggen mee vorm te geven. Je kan er precies en nauwkeurig, maar ook snel mee werken, zonder heel veel kracht te verspillen. 

Voordelen

 • Lichtgewicht en wendbare uitvoering
 • Ergonomische greep met softgrip
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Wolf Garten Buxusschaar

Met deze handmatige buxusschaar kan jij buxussen moeiteloos snoeien, dankzij de geïntegreerde taksnijder. De edelstalen messen zijn kort, gebogen, dubbel geslepen en voorzien van een anti-kleeflaag. De schaar is uitgevoerd in extra licht kunststof. 

De lagerspeling is verstelbaar en de schaar heeft stootbuffers om de trillingen tijdens het snoeien op te vangen. De ergonomische handvatten hebben een softgrip en liggen lekker in de hand, waardoor jij meer controle hebt tijdens het snijden van de takken. 

Voordelen

 • Lichtgewicht en wendbare uitvoering
 • Verstelbare lagerspeling en met stootbuffers
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Bosch ISIO Gen III Accu buxusschaar + grasschaar

Dit is niet alleen een buxusschaar, maar je krijgt er meteen ook een grasschaar bij, waarmee jij de randen van jouw gazon kan knippen. Dit is heel eenvoudig, dankzij de multi-click opzetstukken. De schaar is compact en licht, waardoor het makkelijk werken is. 

Het antiblokkeersysteem zorgt ervoor dat jij lekker door kan werken en je kan de laadtoestand aflezen op het LED-display. De accu laadt redelijk snel op en je kan de schaar vervolgens tot 50 minuten lang gebruiken. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een optimale bediening. 

Voordelen

 • Buxusschaar en grasschaar in 1
 • Met antiblokkeersysteem 
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
GARDENA PrecisionCut Buxusschaar - Meslengte 18 Cm - Vormsnoeien

Voor de mooiste vormen in jouw buxus kies jij voor deze Gardena Precision Cut buxusschaar. De schaar is licht van gewicht en gemaakt van de beste materialen. Dankzij de rechte messen is iedere snede perfect. De messen zijn voorzien van een anti-kleeflaag. 

De handvatten zijn voorzien van de ErgoTec technologie, zodat ze perfect in de hand liggen en jij er comfortabel mee kan werken. De zachte buffer zorgt ervoor dat je een geweldige demping hebt, waardoor het nog makkelijker knippen is. 

Voordelen

 • Robuuste, duurzame, stalen messen
 • Lichte en versterkte handvatten
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Gardena ComfortCut accu-gras/buxusschaar Li met steel en wielen 09858-20

De Gardena Comfort Cut is een accu buxusschaar en grasschaar in 1. Er zit een telescopische steel aan, zodat jij nog makkelijker kan klussen in de tuin. Je kan er jouw buxus mee trimmen, maar ook de randen van jouw gazon mee op orde houden. 

Deze schaar is voorzien van wielen, een degelijke Li ION accu, en je kan de messen heel eenvoudig verwisselen. Aan de LED-indicatoren kan je de laadtoestand aflezen. De draaibare handgreep maakt het werken nog prettiger. 

Voordelen

 • Met telescopische steel en wielen
 • Eenvoudig te wisselen messen
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een buxusschaar?

Een buxusschaar is tuingereedschap. Met dit werktuig kan jij jouw buxus heel precies snoeien. De schaar is klein en wendbaar, waardoor jij struiken en heggen precies zo kan trimmen als jij zelf mooi vindt. Je kan er ook andere planten mee knippen. 

Er zijn verschillende soorten buxusscharen. Met de ene soort kan jij heel mooi recht snoeien en met een andere versie kan je juist makkelijk mooie vormen knippen. De meeste buxusscharen zijn elektrisch, en vaak werken ze dan op een accu. Dit is handig, bespaart je tijd en werk, en jij kan jouw buxus er geweldig mee vormgeven. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een buxusschaar?

Het lijkt heel eenvoudig om een buxusschaar te kopen, maar als jij de beste buxusschaar voor jou wil kiezen, dan zijn er wel enkele punten om op te letten. 

Gewicht en grootte

Het snoeien van heggen is een flink klusje, waarbij je vaak met je armen omhoog staat te werken. Je wil dus geen hele zware buxusschaar kopen, die ook nog eens heel groot en lomp is om mee te werken. Soms heb je wel zo'n zwaardere schaar nodig. Dan is het aan te raden om niet te lang achter elkaar door te werken. Voor een lichte buxusschaar kijk je naar handvatten van aluminium of glasvezel. 

Draaibout

De draaibout is vaak het eerste onderdeel van een buxusschaar wat kapotgaat. Je wil dus een degelijke draaibout kiezen. Wanneer je kiest voor een manuele buxusschaar, dan is het fijn als je de draaibout los kan maken. Je kan de messen dan slijpen wanneer dit nodig is, maar je kan ze ook beter spannen door de draaibout aan te draaien. 

Messen met tanden

De dikte van de takken speelt natuurlijk een rol bij het snoeien. Niet alle buxusscharen kunnen dikke takken snoeien. Zijn de takken die jij wil snoeien dikker dan een halve centimeter, kies dan voor messen met tanden, het liefst op beide messen. Je grijpt de tak dan vast tussen de messen, waardoor het snoeien veel makkelijker zal gaan. 

Snijcapaciteit

Het snijmechanisme bepaalt hoe de messen over elkaar heen gaan. Je hebt de minste kracht nodig bij een buxusschaar met tandwieloverbrengingen. Je hoeft de schaar dan niet te forceren, waardoor het snoeien een heel stuk eenvoudiger gaat. Vooral oudere, dikkere takken zijn lastig te snoeien. Knip jij jouw buxus vaker, dan heb je geen zwaar snijmechanisme nodig. 

Takken tot ongeveer een centimeter dik kan je met een handmatige buxusschaar knippen. Een buxusschaar met tanden kan nog dikkere takken knippen, maar voor hele dikke takken kan je het beste een takkenschaar of zelfs een takkenzaag gebruiken. 

Vervangstukken beschikbaar?

Gereedschap dien je te onderhouden, dat geldt ook voor jouw buxusschaar. Het is dan fijn als je de onderdelen kan vervangen, zoals bijvoorbeeld de draaibout. Kijk dus altijd even of er vervangstukken beschikbaar zijn.

Verschillende soorten buxusscharen

Er zijn verschillende soorten buxusscharen te krijgen, die je in principe kan indelen in twee groepen. De handmatige buxusscharen en de elektrische buxusschaar. Dan heb je ook nog de telescopische buxusschaar, maar dit kan een handmatige en ook een elektrische buxusschaar zijn. 

Handmatige buxusscharen

De handmatige buxusschaar gebruikt geen stroom of andere brandstoffen en is niet voorzien van een accu. Het zijn eigenlijk net gewone, maar dan hele grote huis-, tuin- en keukenscharen. Je bedient ze met twee handen, aan twee handgrepen, en de metalen bladen glijden dan langs elkaar af. Een kleine, korte buxusschaar kan je wel met 1 hand gebruiken. 

Elektrische buxusscharen

De meeste elektrische buxusscharen werken met een accu, maar je kan ook kiezen voor een elektrische buxusschaar op netstroom. Ze werken eigenlijk hetzelfde als een kleine heggenschaar, en zien er dus ook heel anders uit dan handmatige buxusscharen. Vaak kan je er ook nog een ander opzetstuk bij gebruiken, bijvoorbeeld om graskanten te trimmen. 

Telescopische buxusscharen

Een telescopische buxusschaar is vooral handig om in de hoogte mee te werken, maar ook als je moeite hebt met bukken of door de knieën gaan. Vaak zit dit bij een accu-buxusschaar en kan je de lange steel ook gebruiken de grasranden mee bij te werken. Let er dan ook op dat je de hoek van het snoeien kan aanpassen, zodat je makkelijk kan werken. 

Veelgestelde vragen

In welke periode moet je de buxus snoeien?

Een buxus snoei je minstens twee keer per jaar. Als je er een specifieke vorm in wil maken, dan kan je de buxus vaker trimmen. Eens per jaar is echt te weinig. De structuur van de plant is dan te los en kan dan bijvoorbeeld geen sneeuw dragen. 

De eerste snoeibeurt is tussen eind mei en eind juni. Je kijkt dan naar de langste takken met nieuwe blaadjes. Die dienen 5 centimeter te zijn. 

De tweede snoeibeurt is tussen eind augustus en eind september. Snoei je later, dan krijgen de jonge scheuten geen tijd om te verhouten, en krijgt jouw buxus problemen zodra de vorst invalt. 

Hoe krijg het blad van de buxus weer groen?

Het blad van de buxus kan geel of bruin worden. Wordt het blad opeens geel van kleur, dan zit er te weinig voeding in de grond of op een te zure grond. Je dient jouw buxus dan regelmatig te bekalken en te bemesten. 

Wanneer jouw buxus bruin wordt, dan kan het zijn dat jouw buxus last heeft van droogte. Het kan ook zijn dat jouw buxus te weinig voeding krijgt. Je wil ook niet te veel water of te veel voeding geven, controleer dus goed wat precies het probleem is. 

Hoe ver kun je de buxus terugsnoeien?

Een buxus doet het goed wanneer je deze snoeit, en kan ook vaak gesnoeid worden. Je wil de buxus terugsnoeien tot op het oude hout. Je krijgt dan een strakke buxusstruik. Je kan er ook voor kiezen om de buxus te trimmen. Er groeien dan wel minder bladen voor terug dan bij het snoeien. 

Onze favoriet

ComfortCut Li-grasschaarset + telescoopsteel + wielen - Ingebouwde 3,6 V / 3,0 Ah Li-ion-accu - Breedte: 8 cm - Zeer goede ergonomie dankzij de draaibare handgreep - Zeer eenvoudige meswissel - Oplaadindicatoren LED - Max. : 80 min - Verstelbare handgreep: 74 tot 96 cm en wieltjes inbegrepen.

Beste prijs op BOL.com