De beste grasscharen van 2024

Als je een mooi gazon hebt, dan wil je dat goed onderhouden. Voor het grote oppervlakte gebruik je natuurlijk een grasmaaier, maar voor de randjes gebruik je dan een grasschaar. Je kan jouw gazon op die manier nauwkeurig bijwerken en mooi houden. 

Een gazon onderhouden kan behoorlijk wat werk zijn, en goed tuingereedschap maakt dat een heel stuk eenvoudiger. Er zijn allerhande grasscharen te krijgen. Denk dan onder meer aan een kantelbare grasschaar, een handmatige grasschaar, een grasschaar met een ergonomische handgreep, een compacte grasschaar, elektrische grasscharen, met een telescoopsteel en nog heel veel meer soorten. 

Je wil een grasschaar waar jij fijn mee kan werken, die veilig is, en waar jij jaren mee vooruit kan. In grote tuinen gebruik je dan een andere grasschaar dan in een kleine tuin. Een grasmaaier maait alles, maar niet de randjes of de kleine hoekjes. 

Het kan lastig zijn om de beste grasschaar voor jou en jouw tuin te kiezen. Er is zoveel keuze. Hieronder vind je alle informatie die jou kan helpen bij het kiezen van de beste grasschaar voor jou, en je vindt hier ook de Top 5 Beste grasscharen van 2022, die je ook nog eens meteen kan bestellen.

Wat is een grasschaar?

Een grasschaar hoort bij het tuingereedschap. Meestal doe je hiermee de randen en hoeken van het gazon. Je kan het gazon nauwkeurig bijwerken en alle graskanten mooi op orde houden. De scharen knippen dwars, dankzij een verzet. Hierdoor liggen de scharen ook lager dan de hand, waardoor je vlak boven het gras kan knippen. 

Je gebruik een grasschaar dus eigenlijk op alle stukjes waar je met de grasmaaier niet bij komt. Als jij een mooi gazon wil, dan kan jij een grasschaar bij jouw tuingereedschap, niet missen. 

Onze favoriet

Met de RJ-ZL Handgrasschaar van Wolf-Garten kunt u makkelijker gras knippen op moeilijk bereikbare plekken en heeft u tot 20 procent minder kracht inspanning nodig dankzij de verbeterde mechanica.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

2e beste keuze

De GARDENA Classic grasschaar is de beginnersschaar van topkwaliteit • voor rechtshandige en linkshandige mensen. Met de flexibele GARDENA Classic grasschaar kunt u de graskanten nauwkeurig bijwerken.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

3e beste keuze

De GARDENA Classic grasschaar is een instapmodel grasschaar van topkwaliteit. Met de GARDENA Classic grasschaar kunt u de graskanten van uw gazon nauwkeurig bijwerken.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de grasscharen getest?

Wij hebben de grasscharen getest op verschillende criteria zoals snijvermogen, comfort, gewicht, precisie, en duurzaamheid. Bij het snijden van gras hebben we gekeken naar de efficiëntie en hoe gemakkelijk de grasmatten konden worden doorgesneden. Bij comfort hebben we gekeken naar de ergonomie van de greep en het gewicht van de schaar. Bij precisie hebben we gekeken naar hoe nauwkeurig de grasmatten konden worden geknipt. Ten slotte hebben we gekeken naar de duurzaamheid van de schaar, inclusief hoe goed deze tegen corrosie en slijtage bestand was.

#1
WOLF-Garten grasschaar Basic RJ-ZL - 180? draaibare schaarbladen - 20% minder krachtinspanning

Deze manuele grasschaar van Wolf-Garten maakt het knippen van gras op lastige plekjes een heel stuk eenvoudiger. De verbeterde mechanica zorgt ervoor dat je 20 procent minder krachtinspanning nodig hebt. De schaarbladen zijn 180 draaibaar en voorzien van een anti-kleeflaag. 

De bladen zijn precisiegeslepen en lichtjes gebogen. Je kan daardoor heel nauwkeurig langs bijvoorbeeld muren knippen. Deze grasschaar is stevig, maar niet te zwaar, waardoor deze prettig in de hand ligt en je er makkelijk mee kan werken. 

Voordelen

 • 20 procent minder krachtinspanning nodig
 • Precisiegeslepen scharen
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
GARDENA Classic Grasschaar - Draaibaar 360°

Deze Gardena classic grasschaar is onmisbaar tussen jouw tuingereedschap. De schaar is geschikt voor linkshandigen en rechtshandigen. De ergonomische handgreep ligt fijn in de hand en de je kan alle plekjes makkelijk bereikden dankzij het draaimechanisme daat 360 graden rondgaat. 

De messen zijn gehard en gegalvaniseerd en de grasschaar is roestbestendig. Het gras kan over de volledige meslengte geknipt worden, dankzij de speciale gelagerde messen. Er zit een enkelhandige vergrendeling op. Je krijgt 25 jaar garantie op deze Gardena classic grasschaar. 

Voordelen

 • Geharde en gegalvaniseerde messen
 • De messen kan je 360 graden draaien
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
GARDENA Classic grasschaar vast model

Met dit instapmodel van Gardena kan jij jouw graskanten mooi bijwerken. De ergonomische handgreep maakt van het knippen van het gras een eenvoudig klusje. De messen zijn gehard en gegalvaniseerd, waardoor de grasschaar een lange levensduur heeft. 

Deze schaar is roestbestendig en dankzij de speciaal gelagerde messen kan je het gras over de volledige lengte van de messen bijknippen. Het vergrendelen is veilig en handig, dankzij de eenhandsvergrendeling. 

Voordelen

 • Lange levensduur dankzij geharde en gegalvaniseerde messen
 • Eenhandsvergrendeling
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
GARDENA AccuCut Li - Grasschaar - 8 cm Maaibreedte

Deze kleine en compacte grasschaar werkt op een 3.6 volt accu en weegt nog geen kilo. Je kan er op een veilige en eenvoudige manier jouw gras mee knippen. De ergonomische handgreep ligt lekker in de hand. Er zit een grote vergrendelknop op en een aparte schakelaar, waardoor het ook erg veilig is om mee te werken. 

De kwaliteitsmessen zijn duurzaam en optimaal voorgespannen, waardoor je nauwkeurig kan werken. Ze snijden schoon en je kan ze ook vervangen. De accu is snel opgeladen, gaat lang mee en jij kan er veilig en snoerloos mee snoeien. 

Voordelen

 • Krachtige lithium-ion batterij
 • Duurzame kwaliteitsmessen zijn vervangbaar
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
GARDENA Comfort Grasschaar - Op Steel

Deze Gardena Comfort grasschaar zit op een lange steel, dus je hoeft niet te bukken, terwijl je toch van jouw gazon gemakkelijk de randen kan knippen. De schaar is draadloos en 90 graden draaibaar. De schaar loopt licht, dankzij de grote licht lopende wielen. 

De knipmessen hebben een anti-kleefcoating en dankzij de speciale meslager kan je constant en kracht knippen over de gehele lengte van de messen. Deze grasschaar is geschikt voor links- en rechtshandigen en heeft een handige eenhandsvergrendeling, zodat de grasschaar veilig opgeborgen kan worden. 

Voordelen

 • Op een steel, dus je hoeft niet te bukken
 • Speciale meslager voor krachtig knippen
 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een grasschaar?

Er zijn zoveel soorten grasscharen, dat je wel dient te kijken welke er nou goed bij jou past. Dat is niet alleen fijn om te werken, maar ook voor de veiligheid belangrijk. Er zijn enkele punten die je in de gaten kan houden wanneer je een grasschaar wil kopen. 

Bereik

Hoe langer de handvaten of de steel van de grasschaar is, des te groter is jouw bereik. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met bukken, dan is een telescopische grasschaar ideaal voor jou. Je wil dan evengoed nog nauwkeurig het gras kunnen knippen. 

Mesbeschermer

Als je kleine kinderen, dieren of onhandige mensen in de buurt hebt, dan is een mesbeschermer wel zo prettig. Je messen blijven er ook beter van wanneer je de grasschaar wegbergt. Je gebruikt die immers niet het hele jaar door. 

Gewicht

Meestal ben je wel even bezig wanneer je een grasschaar gebruikt en het is dan ook belangrijk dat deze prettig in de hand ligt, en niet te zwaar is. Je kan dan precies blijven werken en hebt controle over wat je doet. Het is ook veel veiliger wanneer je meer controle hebt over de grasschaar. 

Prijs

Er zijn grasscharen in allerlei prijsklassen, van verschillende merken en voor diverse doeleinden. Je hoeft niet meteen de duurste te kiezen, maar je wil wel kwaliteit. Een manuele grasschaar kost een paar tientjes, terwijl een elektrische grasschaar rond de 50,- euro kan kosten. Kijk ook altijd naar de garantie. Zo is Gardena misschien wat prijziger, maar je krijgt er ook 25 jaar garantie op. 

Informatie over verschillende soorten grasscharen

Welke grasschaar moet je nou kiezen? Hoef je maar een klein stukje te knippen, dan kan je kiezen voor een manuele grasschaar, maar moet je een groter oppervlak onderhouden, dan kan een elektrische grasschaar handig zijn. Je kan ook kiezen voor een grastrimmer. 

Manuele grasschaar

Als je een kleine tuin hebt en niet veel randen of hoekjes van het gras hoef te snoeien, dan kan een manuele grasschaar al voldoen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper, en als je een degelijke aanschaft, dan doe je er jaren mee. 

Elektrische grasschaar

Als je een groot gazon hebt en deze toch lekker snel en makkelijk wil onderhouden, dan kan een grasschaar elektrisch wel een uitkomst zijn. Kijk goed naar hoe lang de accu meegaat en of deze krachtig genoeg is voor het werk dat je wil doen. 

Grastrimmer

Een grastrimmer lijkt mee op een grasmaaier. Dit is vooral handig als je een heel groot oppervlakte moet onderhouden. Je kan de randen er makkelijk mee snoeien, maar ook lastige hoekjes of plekjes waar je niet goed bijkomt. Een grastrimmer werkt ook lekker snel. 

Grasschaar met horizontale- of verticale messen

Eigenlijk zijn er twee soorten grasscharen. Met de messen horizontaal geplaatst en met de messen verticaal geplaatst. Een grasschaar met horizontale messen gebruik je om het gras te snoeien dat gemist is door de grasmaaier. Terwijl je een grasschaar met verticale messen juist gebruikt om de randen te trimmen. Er zijn ook grasscharen met draaibare messen. 

Veelgestelde vragen

Wat is een schapenschaar?

Een schapenschaar wordt gebruikt om de wol van schapen kort te knippen. Het is een soort tondeuse. Je zou het misschien niet verwachten, maar je kan een schapenschaar ook heel goed gebruiken om graskanten te snoeien. Het is dus eigenlijk een scheerapparaat voor jouw gras. 

Hoe slijp je een grasschaar?

Een grasschaar kan natuurlijk met de tijd bot worden en dan is het handig als je de scharen kan slijpen. Het is ook helemaal niet moeilijk om te doen. Je hoeft de grasschaar niet uit elkaar te halen. 

Maak de scharen eerst schoon van vuil met een schuurspons, wat warm water en afwasmiddel. Maak de schaar droog en haal eventuele roest weg met een staalborstel. Gebruik 3 verschillende vijlen, van grof naar fijn en begin met de grove vijl en eindig met de fijne vijl. Wrijf de vijl voor gebruik in met een vochtige doek. 

Houdt de vijl in dezelfde hoek als de rand van de grasschaar. Begin aan de binnenkant en werk met een constante druk gelijkmatig naar buiten toe. Je gaat tussen de 10 en de 40 keer op en neer, afhankelijk van hoe bot jouw scharen zijn. Vet vervolgens de scharen in met wat olie. 

Hoe krijg je een strakke grasmat?

Voor een strakke grasmat, heb je een gezond gazon nodig. 

 • Laat gesnoeid gras op het gras liggen, hier zitten voedingsstoffen in. 
 • Maai het gras minder kort en minder vaak, voor gezondere, grotere wortels.
 • Houd je niet van paardenbloemen, madeliefjes of andere niet-grassoorten, maai het gras dan voor ze zaad krijgen. 
 • Je hoeft geen kunstmest te gebruiken wanneer je het gesnoeide gras laat liggen, en dit is veel gezonder voor het gras. 
 • Zaai witte klaver, en iedere keer dat je het gras en de klaver maait, wordt jouw gras extra gevoed.
 • Stimuleer het bodemleven door alleen organisch materiaal te gebruiken. 
 • Besproei jouw gras niet te veel, want dat kan averechts werken. De wortels groeien dan minder diep, en jouw gazon is minder mooi. 

Is een grasschaar met een steel beter?

Een grasschaar met een steel is niet per se beter voor het gras. Het is vooral heel erg handig. Het is wel beter voor jouw lichaam. Je kan gewoon rechtop blijven staan en hoeft niet de hele tijd op jouw knieën door te brengen. Een grasschaar is beter voor jou, maar voor het gras maakt het geen verschil, zolang de scharen maar goed zijn. 

Onze favoriet

Graskanten knippen wordt een simpel klusje met de draaibare Gardena Comfort Grasschaar op steel. De set is ideaal voor het comfortabel en snoerloos knippen van het gras.

Beste prijs op BOL.com