De beste heggenscharen van 2024

In Nederland houden we van heggen. Grote heggen, kleine heggen, middelgrote heggen, heggen in speciale vormen, en om die mooie heggetjes te onderhouden, heb je dan een heggenschaar nodig. Er zijn allerhande verschillende heggenscharen te krijgen.

Je kan kiezen voor een telescopische heggenschaar, een elektrische heggenschaar, een benzine heggenschaar, een accu heggenschaar, met een draaibaar handvat, een ergonomische handgreep, een hand heggenschaar, en ga zo maar door.

Welk type heggenschaar jij nodig hebt, is afhankelijk van de soort heg die je gaat snoeien. Niet iedere heggenschaar is ook geschikt voor elke heg. Het is meestal een flinke klus en het juiste tuingereedschap is dan heel belangrijk. Niet alleen voor jouw heg, maar ook voor jou.

Het kan lastig zijn om te kiezen. Er zijn zoveel merken en mogelijkheden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar eigenlijk is de beste heggenschaar kiezen, helemaal niet zo lastig, als je weet waar je op moet letten.

Onze favoriet

De Gardena Naturecut is een uitgebalanceerde allround heggenschaar is een echte alleskunner en duidelijk herkenbaar aan zijn twee houten handgrepen. 

 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs

2e beste keuze

Snoei kleine heggen als een professional! Met de BLACK+DECKER BEHT201-QS heggenschaar snoei je makkelijk en comfortabel kleine heggen zonder enige moeite. 

 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs

3e beste keuze

De BLACK+DECKER BEHT251-QS heggenschaar heeft een compact en ergonomisch ontwerp waardoor deze heel handig is in gebruik. 

 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de heggenscharen getest? 

Content......

#1
GARDENA - NatureCut - Heggenschaar - Robuust En Duurzaam

Deze uitgebalanceerde, allround heggenschaar van Gardena heeft twee houten ErgoTech handgrepen, en scherpe, getande messen. Hierdoor ligt de heggenschaar prettig in de hand en kan jij er moeiteloos grote oppervlaktes mee snoeien.

De zachte buffer biedt een geweldige demping en een lage weerstand, wat het werk lichter maakt. De heggenschaar heeft ook een ingebouwde taksnijder, die in een werkhoek van 20 graden staat, waardoor jouw handen altijd veilig zijn.

Voordelen

 • Allround heggenschaar met scherpe messen
 • Zachte buffer met geweldige demping en lage weerstand
 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#2
BLACK+DECKER BEHT201-QS Heggenschaar - 420W - 45cm - gesnoerd

Snoei kleine heggen als een professional! Met de BLACK+DECKER BEHT201-QS heggenschaar snoei je makkelijk en comfortabel kleine heggen zonder enige moeite. Dit doe je door het compact en ergonomisch design samen met de tweede handgreep. Zo heb je tijdens het snoeien altijd de maximale controle voor een nauwkeurig resultaat. Waarvoor is deze heggenschaar geschikt? De heggenschaar is uitermate geschikt voor het snoeien van kleinere heggen. Voordelen: 45cm zwaardlengte maakt de heggenschaar geschikt voor kleine heggen Snijcapaciteit van 16mm, voor het snoeien van jongere hagen Compact en ergonomisch ontwerp maakt de heggenschaar 10% lichter Transparante beschermkap voor een veilige opberging Tweede handgreep voor maximale controle tijdens het snoeien Technische Specificaties: Vermogen: 420W Zwaardlengte 45cm Snijcapaciteit: 16mm Gesnoerd: Ja Messen: Dubbele actie Kabelklem: Nee Veiligheidsmessen: Ja Softgrip: Nee Asymmetrische messen: Ja Tweede handgreep: Ja Geluidsvermogen: 93db Gewicht: 1.91kg Verpakkingsinhoud: BEHT201-QS Heggenschaar Beschermhoes Handleiding Tips & Tricks De meeste heggen worden het best twee keer per jaar gesnoeid. Een eerste keer snoeien doe je best in de periode van mei tot juni en de tweede keer rond augustus/september. Je kan je heggen het best snoeien in de schaduw of bij bewolkt weer, zo voorkom je een bruine gloed door verbranding van jonge takjes door de zon. Plaats een doek of plastiek zeil onder de heg om snoeiafval op te vangen, zo heb je nadien minder opruimwerk. Onderhoud: Reinig na gebruik steeds de messen met een zachte borstel en een schone doek. Spray regelmatig de messen in met een onderhoudspray voor de beste snoeiresultaten. Hiervoor raden wij de BLACK+DECKER A6102_XJ onderhoudspray aan. Om je BLACK+DECKER heggenschaar steeds in optimale conditie te houden, raden wij aan om de heggenschaar na gebruik altijd in de meegeleverde opbergkoker op te bergen. Veiligheid: Draag altijd een veiligheidsbril en bij voorkeur handschoenen als je de heggenschaar gebruikt, zo voorkom je eventuele verwondingen.

 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#3
BLACK+DECKER BEHT251-QS Heggenschaar - 450W - 50cm - gesnoerd

De BLACK+DECKER BEHT251-QS heggenschaar heeft een compact en ergonomisch ontwerp waardoor deze heel handig is in gebruik. Door de tweede handgreep heb je maximale controle tijdens het snoeien. De 450W sterke motor en 50 cm zwaardlengte geven je de mogelijkheid om jouw heggen zonder enige moeite te snoeien. Waarvoor is deze grastrimmer geschikt? Deze heggenschaar is uitermate geschikt voor het snoeien van kleine tot middelgrote heggen. Voordelen: 50cm zwaardlengte maakt de heggenschaar geschikt voor kleine en middelgrote heggen. Snijcapaciteit van 18mm. Gebalanceerd ontwerp zorgt voor gelijke gewichtsverdeling tussen het blad en de handgreep. Inclusief transparante beschermkap. Door de tweede handgreep heb je maximale controle tijdens het snoeien. Het compact en ergonomisch ontwerp maakt de heggenschaar lichter waardoor je zonder probleem hogere heggen kan snoeien. Technische specificaties: Voeding: Gesnoerd Opgenomen vermogen: 450W Zwaardlengte: 50 cm Snijbreedte: 18 mm Messlagen: 1815 strokes/min Afmeting heg: Medium Veiligheidsmessen: Ja Asymmetrische messen: Ja Messen: Dubbele actie Geluidsvermogen: 97 dB(A) Softgrip: Nee Verpakkingsinhoud: BEHT251 Heggenschaar Opbergkoker Handleiding Tips & Tricks De meeste heggen worden het best twee keer per jaar gesnoeid. Een eerste keer snoeien doe je best in de periode van mei tot juni en de tweede keer rond augustus/september. Je kan je heggen het best snoeien in de schaduw of bij bewolkt weer, zo voorkom je een bruine gloed door verbranding van jonge takjes door de zon. Plaats een doek of plastiek zeil onder de heg om snoeiafval op te vangen, zo heb je nadien minder opruimwerk. Onderhoud: Reinig na gebruik steeds de messen met een zachte borstel en een schone doek. Spray regelmatig de messen in met een onderhoudspray voor de beste snoeiresultaten. Hiervoor raden wij de BLACK+DECKER A6102_XJ onderhoudspray aan. Om je BLACK+DECKER heggenschaar steeds in optimale conditie te houden, raden wij aan om de heggenschaar na gebruik altijd in de meegeleverde opbergkoker op te bergen. Veiligheid: Draag altijd een veiligheidsbril en bij voorkeur handschoenen als je de heggenschaar gebruikt, zo voorkom je eventuele verwondingen.
 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#4
GARDENA - EasyCut - Heggenschaar - Extra Licht Van Gewicht

Als u uw heg comfortabel en uiterst efficiënt wilt snoeien, komt de EasyCut van GARDENA zeker van pas. De hoge standaard van de schaar wordt bevestigd door een garantie van 25 jaar. U ervaart de kwaliteit zodra u de heggenschaar oppakt. De ErgoTec handgrepen liggen perfect in uw handen dankzij hun uitgebalanceerde vorm en geweldige ergonomie. Bovendien heeft de heggenschaar een zachte buffer, die voor goede demping zorgt en bijdraagt aan het comfort. U zult onder de indruk zijn van het lage gewicht van de schaar, die wordt bereikt door het gebruik van zeer duurzaam vezelversterkt kunststof. De kunststof handgrepen bieden een stevige houvast zodat elke snede telt. Door de combinatie van al deze functies kunt u langer werken zonder moe te worden. De innovatief ontworpen gekartelde rand van de messen voorkomt dat takken of twijgen van de messen wegglippen. De gekartelde rand zorgt voor bijzonder veel efficiëntie, vooral bij het werken op grotere oppervlakken. De EasyCut is een echte alleskunner, ongeacht of u uw heg snoeit, de bladeren van een struik snoeit of een tak snijdt. Voordelen van deze heggenschaar De vezelversterkte kunststof handgrepen voelen comfortabel licht aan en bieden tegelijkertijd een stevige grip. ErgoTec grip: door de perfect uitgebalanceerde vorm zorgen de handgrepen voor een uitstekende ergonomie. de EasyCut uitgerust met een geweldig dempingssysteem, waardoor polsen en armen tijdens het werken worden ontzien. Belangrijkste specificaties Extra licht van gewicht Totale lengte: 537 mm Mes lengte: 200 mm Garantie GARDENA biedt 25 jaar grantie op dit product - dit garandeert de hoge kwaliteit.
 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#5
BLACK+DECKER GTC1845L20-QW Heggenschaar - 18V - 45cm - incl. accu en lader

Accu Platform: Dit artikel is onderdeel van een accu platform. Dit is voordelig, duurzaam en gebruiksvriendelijk omdat de meegeleverde accu(s) uitwisselbaar is op alle apparaten van het desbetreffende platform. De BLACK+DECKER GTC1845L20-QW heggenschaar heeft een compact en ergonomisch ontwerp waardoor deze heel handig is in gebruik. Door de comfortabele handgrepen ligt deze heggenschaar perfect in balans en geniet je van een betere wendbaarheid en een maximale controle tijdens het snoeien. Dankzij de krachtige 18V 2.0Ah Lithium-ion batterij en de 45cm zwaardlengte is deze heggenschaar zeer geschikt voor kleinere heggen. Ook wanneer je de heggenschaar voor lange tijd niet meer gebruikt, zal de accu niet zelfontladen dankzij de duurzame Lithium-ion accutechnologie. De E-Drive Technologie zorgt ervoor dat het constant toerental behouden wordt en geen kracht verliest bij het snijden van dikkere takken. Deze heggenschaar heeft duurzame, robuste en zeer scherpe metalen zaagbladen. Hierdoor verkrijg je een strak uizicht van je heg, zonder afgescheurde takeindjes. De heggenschaar is beveiligd tegen onbedoeld starten en je kan deze enkel met 2 handen aanzetten. Waarvoor is deze heggenschaar geschikt? Deze heggenschaar is uitermate geschikt voor het snoeien van kleinere heggen. Voordelen: Duurzaam, robuust en scherp metalen zaagblad Enkel met 2 handen te starten en daardoor beveiligd tegen onbedoeld inschakelen Ontworpen met als centrale thema's comfort en veiligheid tijdens gebruik E-Drive Technology® biedt de kracht en het vermogen om door takken heen te zagen Ergonomische handgreep voor optimaal comfort en perfecte controle Snoerloos en zorgenloos: geen gevaar om het snoer door de snijden en geen schadelijke uitlaatgassen Technische specificaties: Voeding: Accu Accutype: Lithium-ion Opgenomen vermogen: 18V Accucapaciteit: 2.0Ah Laadtijd: 180 min. Zwaardlengte: 45 cm Snijbreedte: 18 mm Messlagen: 1300 strokes/min Afmeting heg: Klein Veiligheidsmessen: Ja Asymmetrische messen: Ja Messen: Dubbele actie Geluidsvermogen: 73.8 dB(A) Softgrip: Nee Verpakkingsinhoud: GTC1845L20-QW heggenschaar 1x 18V 2.0Ah accu Lader Handleiding Tips & Tricks: De meeste heggen worden het best twee keer per jaar gesnoeid. Een eerste keer snoeien doe je best in de periode van mei tot juni en de tweede keer rond augustus/september. Je kan je heggen het best snoeien in de schaduw of bij bewolkt weer, zo voorkom je een bruine gloed door verbranding van jonge takjes door de zon. Plaats een doek of plastiek zeil onder de heg om snoeiafval op te vangen, zo heb je nadien minder opruimwerk. Onderhoud: Reinig na gebruik steeds de messen met een zachte borstel en een schone doek. Spray regelmatig de messen in met een onderhoudspray voor de beste snoeiresultaten. Hiervoor raden wij de BLACK+DECKER A6102_XJ onderhoudspray aan. Om je BLACK+DECKER heggenschaar steeds in optimale conditie te houden, raden wij aan om de heggenschaar na gebruik altijd in de meegeleverde opbergkoker op te bergen. Veiligheid: Draag altijd een veiligheidsbril en bij voorkeur handschoenen als je de heggenschaar gebruikt, zo voorkom je eventuele verwondingen.
 • Sterkte
 • Kwaliteit
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een heggenschaar?

Je zou misschien denken dat een heggenschaar een heggenschaar is. Maar dat is zeker niet het geval. Er zijn toch wel wat aandachtspunten om op te letten wanneer je een heggenschaar wil kopen. En er zijn nogal wat verschillende soorten heggenscharen.

 • Kies voor een goed merk, zodat je kwaliteit in huis haalt, en je niet na een keer weer voor een nieuwe moet gaan kijken.
 • Als je kiest voor een motorisch aangestuurde heggenschaar, kijk dan goed naar het vermogen. Hoe meer vermogen de heggenschaar heeft, des te sneller en krachtiger jij kan werken.
 • Ook de zwaardlengte speelt een rol. Dit bepaalt hoeveel oppervlakte jij in een keer kan snoeien, maar je wil wel ook controle over de heggenschaar houden.
 • Het gewicht van de heggenschaar lijkt misschien niet belangrijk, maar sta er maar eens een half uur mee te werken. Hoe lichter de heggenschaar is, des te langer je ermee kan werken, en des te meer controle je over de heggenschaar hebt.
 • Kies je voor een heggenschaar met een snoer of voor een draadloze heggenschaar met een accu, of voor een hand heggenschaar? Met een snoer is lastiger werken, maar deze zijn vaak krachtiger.
 • De takdikte is ook van belang. Niet alle heggenscharen zijn geschikt voor alle diktes takken. Kijk dus goed naar het type heg waarvoor de heggenschaar geschikt is, dus wat de maximale snijdikte is.

Hoe lang gaat een heggenschaar mee?

Een goede heggenschaar kan jaren meegaan, als je er goed voor zorgt. Net zoals ander tuingereedschap behoeft een heggenschaar onderhoud. Bij een accu heggenschaar kan de accu afnemen in kracht, maar gelukkig zijn deze vaak te vervangen, en hoef je niet meteen de hele heggenschaar te vervangen.

De populairste merken heggenscharen

Er zijn behoorlijk wat goede en populaire merken heggenscharen. Van minder bekende merken zoals bijvoorbeeld Garden Technic tot aan het bekende merk Gardena. Je kan ook kiezen voor een Bosch heggenschaar, Garden Knives, Garden Pro, Alice's Garden, Bel Garden, Green Arrow, Green Start, Grizzly Tools, Makita of Greenworks Tool.

Dit zijn allemaal bekende, betrouwbare, en populaire merken heggenscharen. De prijzen kunnen verschillen, en ze hebben afzonderlijk ook verschillende heggenscharen. Het gaat dan meer om wat jij prettig vindt, dan om iets anders.

Weet je het niet zo goed? Dan kan je altijd naar gebruikerservaringen kijken. Dit is een goede indicatie van wat een goede heggenschaar voor jou kan zijn.

Tips bij het gebruik en onderhoud van een heggenschaar

Een heggenschaar is tuingereedschap en dat dien je te onderhouden. Doordat een heggenschaar niet het hele jaar door gebruikt wordt, kan dit wel eens vergeten worden. Het vuil koekt dan aan en opeens werkt jouw heggenschaar niet meer.

Maak de messen dan ook na ieder gebruik schoon. Je kan dit bijvoorbeeld doen met een biodegradeerbare olie, waardoor de biofilm verwijderd wordt. Dit voorkomt dat jouw messen gaan klitten.

Met de messen van een heggenschaar kan je heel makkelijk ziektes overbrengen en het is dan ook aan te raden om de messen ook te ontsmetten, zeker als je meerdere hagen hebt, of als je weet dat een van de heggen ziek is.

Hoe maak je een heggenschaar scherp?

Het is niet eenvoudig om de messen van een heggenschaar zelf te slijpen en professionals raden dit dan ook ten zeerste af. Het kost sommige werklui wel drie jaar om het goed onder de knie te krijgen, en je kan dit dan ook beter aan hen overlaten.

Bij een verkeerde beweging kan je de messen verpesten en een nieuwe set messen is bijna net zo duur als de hele heggenschaar. Slijp de messen van de heggenschaar dus niet zelf, maar laat dit over aan professionals.

Kan een heggenschaar tegen regen?

Een elektrische heggenschaar kan je niet gebruiken tijdens een regenbui of wanneer jouw haag nat is. Dan moet je toch echt even wachten. Anders kan het nog wel eens heel gevaarlijk worden. Je tuingereedschap kan ook gaan roesten als je het wil gebruiken in de regen.

Je wil een heggenschaar ook zo droog mogelijk bewaren en droog opbergen. Je wil niet dat het geheel gaat roesten. Wrijf de heggenschaar dus altijd even droog met een doek voor je deze opruimt.

Waarmee moet je een heggenschaar smeren?

Je wil de messen van jouw heggenschaar smeren met een harsoplosmiddel, het liefste na elk gebruik. Dit wordt vooral aangeraden als je de heggenschaar niet heel vaak gebruikt. Wanneer je de heggenschaar op een vochtige plek, zoals een tuinhuisje, bewaart, dan kan deze gaan klitten als je dit niet doet.

De transmissie wil je geregeld smeren met transmissie vet. Dit valt onder het jaarlijkse onderhoud en hoeft niet na ieder gebruik te gebeuren. De aandrijving blijft dan goed gesmeerd en jouw heggenschaar zal lekker soepel blijven lopen.

Hoe vaak moet je een heg snoeien?

Het ligt natuurlijk aan wat voor soort heg je hebt, hoe vaak je deze moet snoeien. Sommige hagen dien je twee keer per jaar te snoeien en andere heggen hoef je maar eens per jaar te snoeien.

Als jouw haag twee keer per jaar gesnoeid dient te worden, dan doe je dat de eerste keer tussen half mei en half juni, voor het begin van de zomer, wanneer de eerste groeischeuten zichtbaar zijn. De tweede keer snoei je de haag dan tussen eind augustus en begin september.

Hagen die maar eens per jaar gesnoeid hoeven te worden, snoei je voor de zomer, rond half juli.

Groeien hagen heel snel, dan kan je ze ook vaker snoeien, eigenlijk zo vaak als je wil. Hoe vaker je deze hagen snoeit, des te mooier ze worden.

Veelgestelde vragen

Wat moet er in een heggenschaar?

Als je kiest voor een benzine heggenschaar dan gebruik je benzine met 2% tweetakt olie. Hiervoor zijn speciale mengsmeringen te krijgen. Het is belangrijk om voor een degelijke kwaliteit te kiezen, want dit is bepalend voor hoe de motor loopt en blijft lopen.

Wat is de beste heggenschaar op accu?

De beste accu heggenschaar is de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW Heggenschaar - 18V - 45cm - incl. accu en lader, waarvan je de review hierboven terug kan lezen. Er zijn ook andere goede accu heggenscharen te vinden, maar deze kwam als beste uit de test.

Wat is de beste heggenschaar voor dikke takken?

Ook kleine heggen kunnen dikke takken hebben. De GARDENA - EasyCut - Heggenschaar - Extra Licht Van Gewicht heeft een extra takkensnijder ingebouwd. Mocht je met de heggenschaar niet door een dikke tak heen komen, dan kan je de taksnijder gebruiken om de dikke tak te verwijderen. In principe zijn heggenscharen niet geschikt om hele dikke takken mee te snoeien.

Hoeveel volt moet een heggenschaar zijn?

Een accu heggenschaar heeft wel ook voldoende volt nodig om ermee te kunnen werken. Niet alleen hoe lang je er dan mee kan werken, maar ook hoeveel kracht de heggenschaar dan heeft. Een 18 Volt accu zou in principe meer dan voldoende moeten zijn om prettig mee te kunnen werken.

Onze favoriet

De Gardena Naturecut is een uitgebalanceerde allround heggenschaar is een echte alleskunner en duidelijk herkenbaar aan zijn twee houten handgrepen. De handgrepen zijn 100% Fsc-gecertificeerd en stralen een rustieke charme uit, wat dit populaire model duidelijk onderscheidt van andere heggenscharen. 

Beste prijs op BOL.com