Vind hier de 6 beste snoeischaren voor in de tuin

De meeste mensen met een tuin vinden het ook heerlijk om in de tuin te werken, maar dan wel graag met fijn tuingereedschap. Dat scheelt namelijk de helft van het werk, en uiteindelijk ook in de kosten. De werkman is zo goed als zijn materiaal, wordt er wel eens gezegd. 

Dat geldt dus ook voor snoeischaren. In een volle tuin is een goede snoeischaar onmisbaar. Met snoeien kan je namelijk de groei van de plant stimuleren en je kan er ook de vorm van de plant mee bepalen.

Wanneer je precies moet snoeien, dat is afhankelijk van de plant. Dat kan in het najaar zijn, net voor of tijdens de eerste vorst, op het voorjaar en zelfs in de zomer. Hoe dan ook, een goede snoeischaar maakt dit klusje een heel stuk fijner om te doen.

Er zijn ontzettend veel snoeischaren op de markt en dat kan het lastig maken om een goede snoeischaar te kiezen. Goedkoop is vaak duurkoop, maar duur wil ook niet altijd zeggen dat je meteen een fijne snoeischaar te pakken hebt.     

Dit zijn onze favorieten!

Onze favoriet

De GARDENA Classic snoeischaren, met antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal, zijn ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. 

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

2e beste keuze

Productbeschrijving De Dekko Tools Snoeischaar is van roestvrij staal en bevat een antikleeflaag op het bovenmes. Geschikt om bloemen en takken te snoeien

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

3e beste keuze

De GARDENA Classic snoeischaren, met antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal, zijn ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. 

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waarop hebben wij deze producten getest

 • Scherpte: Een belangrijk criterium voor een goede snoeischaar is de scherpte van het blad. Een scherp blad zorgt voor een schone en precieze snede, wat de gezondheid van de plant bevordert en het risico op schade aan de plant vermindert. Een goede snoeischaar moet een scherp en duurzaam blad hebben dat gemakkelijk te slijpen is.

 • Comfort: Comfort is een ander belangrijk criterium bij het kiezen van een snoeischaar. Het handvat moet comfortabel in de hand liggen en een goede grip bieden om vermoeidheid en kramp te voorkomen tijdens langdurig gebruik. Een goede snoeischaar moet ook een soepele werking hebben en niet te zwaar zijn om te hanteren.

 • Duurzaamheid: Een snoeischaar is een investering voor de lange termijn en moet daarom duurzaam zijn. Het materiaal en de constructie van de snoeischaar moeten stevig en sterk genoeg zijn om langdurig gebruik en regelmatig onderhoud te weerstaan. De beste snoeischaren zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal of gehard carbonstaal, wat zorgt voor een lange levensduur en betrouwbare prestaties.

#1
GARDENA - Snoeischaar - 22mm

De GARDENA Classic snoeischaren, met antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal, zijn ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De ergonomische handgrepen met softgrip op bovenste handgreep bieden maximaal comfort tijdens het snoeien. Met praktische éénhandsvergrendeling om veilig op te bergen. 25 jaar garantie.

Waar is het artikel voor geschikt? Je bloemen, jonge scheuten en ander vers hout met een takdiameter van 22mm worden perfect gesnoeid met deze standaard snoeischaar. De voordelen van de GARDENA snoeischaar: Door het aambeeld princinpe komen de scharen op elkaar terecht voor een krachtige snoei. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een lange levensduur.

Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar: Maximale knipdiameter: 22 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 209 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor vers hout Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd.

Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap.

Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
GARDENA - 24mm - met sapgeul

De GARDENA Classic snoeischaren, met antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal, zijn ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De ergonomische handgrepen met softgrip op bovenste handgreep bieden maximaal comfort tijdens het snoeien. Met praktische éénhandsvergrendeling om veilig op te bergen. 25 jaar garantie. Waar is het artikel voor geschikt? Deze schaar heeft een grotere openingswijdte, waardoor je met gemak de iets dikkere takken in je tuin kan snoeien. 

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
GARDENA - Snoeischaar - 24 mm

De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. 

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
GARDENA - Snoeischaar - Ø 20mm

Deze Gardena Classic snoeischaar is onderdeel van het nieuwe assortiment, wat zich kenmerkt door nog betere kwaliteit. De Gardena Classic snoeischaar heeft een zachte antislip laag op de ergnonomische handgreep, voor een dubbele comfortabele werking. Door de aagepaste geometrie is de schaar geschikt voor zowel grote als kleine handen. En om het nog iets beter te maken zit er 25 jaar garantie op deze snoeischaar! Waar is het artikel voor geschikt? Deze snoeischaar is perfect om jonge bloemen, planten en struiken te snoeien. 

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Talen Tools - snoeischaar elektrisch professioneel

Talen Tools snoeischaar professioneel elektrisch. Met deze elektrische snoeischaar bespaar je veel kracht en tijd! De snoeischaar snoeit takken tot 25mm dik en heeft een accuduur van 3 - 4 uur. Bij de snoeischaar zit een opbergkoffer, 2 accu’s en een oplader. Elektrische snoeischaar werkspanning: DC16,8V Batterij: 2 stuks 16,8V 2AH Oplaadtijd: 1-1,5 uur Batterijduur: 3-4 uur Max.snoeidikte: 25mm Laadspanning: AC 110V-240V

 • Scherpte
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een snoeischaar?

Een snoeischaar is een stevige schaar, die meer weg heeft van een tang, waarmee je makkelijk dunne takken en bladeren kan knippen. Ze hebben een korte handgrepen en kunnen met 1 hand gebruikt worden. Lekker makkelijk en handig.

Het is natuurlijk belangrijk dat een snoeischaar goed snoeit. Er zijn dan ook twee verschillende soorten snoeischaren. Bij de ene snoeischaar bewegen de scherpe messen over elkaar, ook wel een bypass-snoeischaar of papegaaienbek genoemd, en bij de andere snoeischaar komt het bovenste scherpe mes op een soort van aambeeld terecht, dat is een aambeeld snoeischaar.

Waar moet je op letten bij het kopen van een snoeischaar?

Je zou denken dat je zo een snoeischaar kan halen, want ze werken toch allemaal hetzelfde, maar dat is zeker niet het geval. Er zijn wel enkele punten om op te letten, zodat je zeker weet dat jij een fijne snoeischaar koopt.

Grootte

Als je hele grote handen hebt, of juist hele kleine handjes, dan is het vervelend als de snoeischaar niet lekker in de hand ligt. De grootte heeft dus niets te maken met het type takken dat je gaat snoeien, maar met jouw handen.

Grip

Dat heeft ook, maar niet alleen te maken met de grip. Een stevige grip is belangrijk. Je wil niet dat de snoeischaar uit je handen schiet wanneer je er kracht op zet. Let er dus op dat de handgrepen een goede grip hebben. Niet alleen voor het gemak, maar ook voor jouw veiligheid.

Kracht

Bij dikke takken heb je meer kracht nodig en het is dan wel zo handig als jouw snoeischaar dat ook aan kan. Kijk dus goed waarvoor de snoeischaar bedoeld is. Je kan dan bijvoorbeeld beter een aambeeld snoeischaar kiezen dan een snoeischaar die aan twee kanten snijdt.

Veiligheid

Veiligheid hoort altijd voorop te staan en zeker wanneer je met scherp gereedschap werkt. Snoeischaren zijn ontzettend scherp en je wil er wel veilig mee kunnen werken. Zo mag de snoeischaar mag niet te licht of te zwaar voor jou zijn.

De handgrepen dienen lekker in de hand te liggen en het is ook wel handig als ze een felle kleur hebben, zodat je de snoeischaar goed ziet liggen, bijvoorbeeld tussen de bladeren op de grond. Er zijn trouwens ook snoeischaren voor linkshandigen, waardoor het ook veel veiliger is om mee te werken.

Hoe lang gaat een snoeischaar mee?

Een degelijke snoeischaar kan echt heel lang meegaan. Er zijn bepaalde merken die zelfs 25 jaar garantie geven op hun snoeischaren. Je dient dan natuurlijk wel onderhoudsbeurten aan jouw snoeischaar te geven.

Denk dan aan het slijpen of vervangen van de messen, het verwijderen van hars en andere plantensappen, het wegslijpen van de braam, en het invetten van de onderdelen. Hoe beter jij jouw snoeischaar onderhoudt, des te langer gaat deze ook mee.

Wat zijn de beste snoeischaren?

Uit ons onderzoek is gebleken dat de snoeischaar van Gardena het beste is. Omdat Gardena garant staat voor de kwaliteit van de snoeischaren. Dat zie je onder meer aan de 25 jaar garantie die je krijgt. Het functionele ontwerp is uitgevoerd in hoogwaardige kwaliteitsmaterialen en biedt jou de beste prijs/kwaliteitverhouding.

De populairste merken snoeischaren

De Gardena snoeischaar is niet alleen het bekentste, maar ook de meest populaire snoeischaar. Dit oerdegelijke Duitse merk geeft niet voor niks 25 jaar garantie op hun snoeischaren. Maar dat is niet het enige populaire merk.

Ook Wolf Garten is een populair merk, en de Felco 2 snoeischaar werd zelfs uitgeroepen als beste en populairste snoeischaar. Ook Pro Garden heeft snoeischaren van een hoge kwaliteit, wat dit merk snoeischaar ook heel populair maakt.

Je kan ook nog eens kijken bij GS Quality Products en Draper Tools. De meeste mensen kiezen echter voor Gardena. Niet alleen om de populariteit, maar ook om de kwaliteit en vertrouwdheid van dit zeer bekende merk.

Tips bij het gebruik en onderhoud van een snoeischaar

Een fijne snoeischaar gaat heel wat jaren mee, maar dan dien je die wel goed te gebruiken en ook degelijk te onderhouden. Dat geldt natuurlijk voor al jouw tuingereedschap. Een nieuwe snoeischaar werkt natuurlijk hartstikke fijn, en als jij goed voor jouw snoeischaren zorgt, dan blijven ze dat ook doen.

Veilig en droog opbergen

Om te beginnen wil jij jouw snoeischaren altijd veilig en droog opbergen. Op een snoeischaar komen natuurlijk allemaal sappen van de planten die jij snoeit en je wil dit verwijderen voor je de snoeischaar opbergt.

Dit kan meestal met een droge doek, maar als dat niet voldoende is, dan kan je ook een natte doek met wat wasmiddel gebruiken. Droog de snoeischaar daarna altijd goed voor je deze weer opbergt. Zet dan ook altijd de veiligheidsgrendel erop.

Het schoonmaken van de snoeischaar

Naast het schoonmaken na ieder gebruik, kan je ook eens in de zoveel tijd jouw hele snoeischaar schoonmaken en onderhouden. Je kan de onderdelen dan loshalen en apart schoonmaken. Maak het ook altijd allemaal weer goed droog.

Je kan dit doen met wat lauw water en wat afwasmiddel. Na het drogen is het aan te raden om de onderdelen ook in te vetten of te oliën. Je zorgt er dan voor dat alles soepel blijft werken, en dat er nergens restjes tussen komen, zoals bijvoorbeeld zand of plantrestjes.

Voorkom roestvorming

Roestvorming voorkom je vooral door de snoeischaren altijd droog weg te leggen, maar ook met het invetten en oliën voorkom je roestvorming. Dit is erg belangrijk voor de werking van de snoeischaar. Ook als deze gemaakt is van roestvrij staal.

Mocht er toch wat roestvorming zijn, dan kan je dit wegschuren met een schuursponsje of zelfs met schuurpapier. Maak vervolgens alles goed droog en vet het in of olie de messen.

Slijpen van snoeischaren

Eens in de zoveel tijd zal je de scharen ook moeten slijpen. Dit kan je doen met een slijpsteen of diamantvijl. Er zijn overigens ook winkels die deze service aanbieden. Maak de schaar eerst grondig schoon en ga dan pas slijpen.

Houdt hierbij in gedachte dat hoe fijner de slijpsteen of diamantvijl is, des te scherper de messen ook zullen worden. Voeg na gebruik ook weer wat olie toe om het geheel soepel en schoon te houden.

Conclusie

De beste snoeischaren kiezen, is best wel persoonlijk. Er zijn verschillende soorten snoeischaren te krijgen. Voor dode takken, met precisiegeslepen messen, een professionele snoeischaar, voor jong hout, dood hout, vers hout. Jij wil snoeischaren kiezen die bij de klus past.

Met Gardena schoeischaren kies je altijd voor kwaliteit, wat je af kan lezen aan de 25 jaar garantie die je erbij krijgt. Let erop dat de scharen geschikt voor het snoeien zijn en kies een takkenschaar die past bij de planten, struiken of heggen die jij wil knippen.

Veelgestelde vragen

Kan je een snoeischaar slijpen?

De meeste snoeischaren kan je slijpen, en dat is zelfs aan te raden om ze moeiteloos takken te laten snoeien. Bij intensief gebruik worden de messen bot en dien je onderhoud te plegen. Je kan deze scharen zelf slijpen, maar je kan er ook voor naar bepaalde winkels gaan die deze service aanbieden.

Wat is beter Wolf of Gardena?

Dit is echt een kwestie van voorkeur. De een zweert bij Wolf Garten en een ander bij Gardena. Je kan niet echt zeggen dat de ene snoeischaar beter is dan de andere. Als je nog niet weet welke je het prettigste vindt, dan is de beste tip om ze eens vast te houden en te kijken hoe het in de hand ligt. Je hebt dan snel door welke snoeischaar beter voor jou is.

Hoe ontsmet je een snoeischaar?

Soms snoei je gewassen, planten of struiken, die besmet, aangetast of ziek zijn. Het is dan heel belangrijk om de snoeischaren zelf te ontsmetten, want anders kan je de ziekte overdragen op andere struiken, planten of bloemen. Je kan een snoeischaar ontsmetten met wasbenzine of brandspiritus.

Welke olie gebruik je voor het onderhoud van een snoeischaar?

Je kan metaalolie of plantaardige olie gebruiken om snoeischaren mee te oliën. Velen zweren ook bij het welbekende WD-40. Een soepel lopende snoeischaar werkt niet alleen veel fijner, maar je kan er ook makkelijker mee knippen. Is jouw snoeischaar erg stroefjes, druppel dan wat olie op de verschillende onderdelen.

Waarom een snoeischaar met aambeeld?

In plaats van een schaar die aan twee kanten snijdt, heb je soms een snoeischaar nodig waarmee je meer kracht kan zetten. Je hebt die kracht nodig om bijvoorbeeld door een verhouten of dikkere tak heen te komen. Een snoeischaar met een aambeeld werkt dan veel beter, omdat je meer kracht kan zetten.