De beste spades van 2024

Een spade is een handig gereedschap dat veel wordt gebruikt in de tuin of voor het verrichten van andere klussen in en om het huis. Het kan soms echter moeilijk zijn om de juiste spade te vinden, omdat er zoveel verschillende soorten en maten op de markt zijn. Het is belangrijk om de juiste spade te kiezen, afhankelijk van het soort klus dat je wilt doen.

Zo is een kleine spade geschikt voor precisiewerk in de tuin, terwijl een grotere spade beter geschikt is voor het graven van grote gaten. Bovendien moet je ook rekening houden met het materiaal waaruit de spade is gemaakt, zoals hout, staal of kunststof. Als je op zoek bent naar een spade, is het dus belangrijk om rekening te houden met de grootte, het materiaal en het doel waarvoor je de spade wilt gebruiken. Door de juiste spade te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je klus efficiënter en gemakkelijker uitgevoerd kan worden.

Onze favoriet

Spade ergonomisch model. De steel is gemaakt van glasfiber en heeft een ergonomische knik. Het ergonomische tuingereedschap is ideaal voor oudere mensen.

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht

2e beste keuze

Bijzondere kenmerken Schep is voorzien van een extra sterke, scherp mes en een anti-slip stap boord voor het binnendringen van harde grond. 

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht

3e beste keuze

Streuding spade model Westerwolde, uit hoogwaardig poedergecoat staal gestanst en geperst, uitermate geschikt voor verschillende plant- en tuinwerkzaamheden. 

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de spades getest?

Wij hebben de spades getest op verschillende kenmerken, waaronder de sterkte, de gebruiksvriendelijkheid, de afmetingen en het gewicht. Daarnaast hebben we gekeken naar het ontwerp en de stijl, en of de spades gemakkelijk te gebruiken zijn voor verschillende tuinklussen. Ook de prijs en beschikbaarheid zijn meegenomen in onze test. Al deze aspecten hebben we samengevat en beoordeeld om de beste spades aan te bieden voor elke klus in de tuin. Of het nu gaat om het graven van gaten of het verplaatsen van aarde, onze geteste spades zijn sterk, gebruiksvriendelijk en betaalbaar.

#1
Talen Tools ERGO 60 Spade - 19,5cm

De Talen Tools ERGO 60 Spade is een handige en veelzijdige tuinspade met een lengte van 19,5 cm. De spade is gemaakt van hoogwaardig staal en heeft een ergonomisch ontwerp voor extra comfort tijdens het werken in de tuin. De spade is voorzien van een brede, platte spadeblad waarmee je gemakkelijk aarde kunt omspitten of planten kunt verpotten. Dankzij de spitse punt aan het einde van het blad is het ook makkelijk om zaadjes te zaaien of onkruid te verwijderen. De spade heeft een robuuste, duurzame constructie en is geschikt voor professioneel gebruik.

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht
Beste prijs op BOL.com

#2
Fiskars Xact Tuinspade - Spits - L - 120 cm

De Fiskars Xact Tuinspade is een hoogwaardige spade met een lengte van 120 cm, speciaal ontworpen voor efficiënt en comfortabel werken in de tuin. Het blad van de spade is voorzien van een spitse punt, waardoor het gemakkelijk is om zaadjes te zaaien of onkruid te verwijderen. De spade heeft ook een platte kant aan het einde van het blad, zodat je gemakkelijk aarde kunt omspitten of planten kunt verpotten. De spade is gemaakt van stevig staal en heeft een comfortabel handvat met een antisliplaag voor extra grip en controle tijdens het werken. De Fiskars Xact Tuinspade is een betrouwbare en duurzame keuze voor elke tuinier.

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht
Beste prijs op BOL.com

#3
Streuding - Spade - model - Westerwolde - Type 206 - blad 270x160mm

De Streuding Spade model Westerwolde Type 206 heeft een stevig blad van 270 x 160 mm dat gemaakt is van hoogwaardig staal. De spade heeft een robuuste constructie en is geschikt voor professioneel gebruik. Het blad is voorzien van een spitse punt, zodat je gemakkelijk zaadjes kunt zaaien of onkruid kunt verwijderen. De spade heeft ook een platte kant aan het einde van het blad, waarmee je gemakkelijk aarde kunt omspitten of planten kunt verpotten. Het handvat van de spade is gemaakt van duurzaam hout en is vormgegeven om extra comfort te bieden tijdens het werken.

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht
Beste prijs op BOL.com

#4
Spear & Jackson 1041AR Spade gepolijst met houten T-steel

De Spear & Jackson 1041AR Spade is een hoogwaardige tuinspade met een gepolijst staalblad en een houten T-steel handvat. Het blad is voorzien van een spitse punt, waardoor het gemakkelijk is om zaadjes te zaaien of onkruid te verwijderen. De spade heeft ook een platte kant aan het einde van het blad, zodat je gemakkelijk aarde kunt omspitten of planten kunt verpotten. Het houten handvat is comfortabel en biedt goede grip tijdens het werken. De Spear & Jackson 1041AR Spade is een duurzame en betrouwbare keuze voor elke tuinier.

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht
Beste prijs op BOL.com

#5
Spear & Jackson spade 1043GL

Spear & Jackson spade 1043GL is een stevige en duurzame spade gemaakt van hoogwaardig staal. De spade heeft een stevige houten steel die is afgewerkt met een rubberen greep voor extra grip en comfort tijdens het werken. De blade van de spade is gemaakt van gepolijst staal en is voorzien van een gegraveerde cm-markering, wat het gemakkelijk maakt om nauwkeurige metingen te maken. De spade is perfect voor het graven van gaten en het verwijderen van wortels. Het stevige ontwerp en de hoogwaardige materialen maken de Spear & Jackson spade 1043GL geschikt voor professioneel gebruik en zorgen voor jarenlang gebruiksgemak.

 • Materiaal
 • Bladvorm
 • Gewicht
Beste prijs op BOL.com

Wat is een spade?

Een spade is een handig gereedschap dat wordt gebruikt voor het graven van gaten of het verplaatsen van grond, zand of andere materialen. Het heeft een lange steel en een plat, rechthoekig blad aan het einde, dat wordt gebruikt om de grond te verplaatsen. Spades worden vaak gebruikt in de tuin of voor het doen van andere klussen in en om het huis. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, zoals hout, staal of kunststof. Het is belangrijk om de juiste spade te kiezen afhankelijk van het soort klus dat je wilt doen, zodat je de klus efficiënt en gemakkelijk kunt uitvoeren.\

Waar moet je op letten bij het kopen van een spade?

Bij het kopen van een spade dien je vooral op de volgende dingen te letten:

De soort klus

Het is belangrijk om rekening te houden met het soort klus bij het kopen van een spade, omdat dit kan bepalen welke spade het meest geschikt is voor jouw doelen. Dit komt omdat spades in verschillende maten en materialen verkrijgbaar zijn, en sommige spades zijn beter geschikt voor bepaalde taken dan andere. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om precisiewerk te doen in de tuin, zoals het planten van bloemen of het snoeien van planten, is het aan te raden om een kleine, lichte spade te kiezen. Aan de andere kant, als je van plan bent om grote gaten te graven, zoals bij het leggen van een tuinpad of het bouwen van een vijver, is het aan te raden om een grotere, zwaardere spade te kiezen. Door rekening te houden met het soort klus waarvoor je de spade wilt gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je de juiste spade kiest om de klus efficiënt en gemakkelijk uit te voeren.

De kenmerken van het terrein

Het is belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van het terrein bij het kopen van een spade, omdat dit kan bepalen welke spade het meest geschikt is voor jouw doelen. Dit komt omdat sommige spades beter geschikt zijn voor bepaalde soorten terrein dan andere. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om te werken op een zanderig of zacht terrein, zoals in een zandbak of op een strand, is het aan te raden om een spade met een ronde punt te kiezen, omdat dit het gemakkelijker maakt om het blad in het zand te duwen. Aan de andere kant, als je van plan bent om te werken op een hard of steenachtig terrein, zoals in een rotsachtige tuin of op een bouwplaats, is het aan te raden om een spade met een spitse punt te kiezen, omdat dit het gemakkelijker maakt om het blad tussen de stenen te krijgen.

Hoe groot ben je als tuinier?

Het is ook belangrijk om rekening te houden met je eigen grootte als tuinier bij het kopen van een spade, omdat dit kan bepalen welke spade het meest comfortabel is om te gebruiken. Als je bijvoorbeeld klein van stuk bent, is het aan te raden om een spade met een korte steel te kiezen, zodat je gemakkelijk bij de grond kunt en het gereedschap niet te zwaar is om te hanteren. Aan de andere kant, als je groot van stuk bent, is het aan te raden om een spade met een lange steel te kiezen, zodat je gemakkelijk bij de grond kunt zonder dat je hoeft te bukken.

Ben je een geoefende tuinier?

Het is belangrijk om te letten op of je een geoefende tuinier bent bij het kopen van een spade omdat dit kan bepalen welk type spade het beste is voor jouw tuinieren behoeften. Als je een geoefende tuinier bent, dan heb je waarschijnlijk al enige ervaring met het gebruik van verschillende soorten spades en weet je wat voor jouw werkzaamheden het meest geschikt is. Als je echter nog niet veel ervaring hebt met het tuinieren, dan is het misschien verstandiger om een spade te kiezen die gemakkelijk te gebruiken is en die geschikt is voor een breed scala aan tuinieren klussen. Bovendien kan een verkoper of tuincentrummedewerker je waarschijnlijk advies geven over welk type spade het beste is voor jouw situatie.

Het juiste gewicht en de juiste lengte kiezen voor je tuinspade

Bij het kiezen van de juiste tuinspade is het belangrijk om rekening te houden met zowel het gewicht als de lengte van de spade. Een spade die te zwaar is kan moeilijk te hanteren zijn en kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde werkprestatie. Aan de andere kant kan een spade die te licht is gemakkelijk breken of buigen tijdens het werken. Het is daarom belangrijk om een spade te kiezen met een gewicht dat comfortabel is om te hanteren.

De lengte van de spade is ook van belang. Een spade die te kort is kan moeilijk te gebruiken zijn en kan leiden tot een verminderde bereikbaarheid en moeilijkheden bij het werken in bepaalde situaties. Aan de andere kant kan een spade die te lang is onhandig zijn om te hanteren en kan leiden tot een verminderde controle en precisie. Het is daarom belangrijk om een spade te kiezen met een geschikte lengte die comfortabel is om te gebruiken.

In het algemeen is het aan te raden om een spade te kiezen die ongeveer even lang is als de afstand tussen de grond en je navel. Dit zorgt voor een goede balans tussen bereikbaarheid en hanteerbaarheid. Het is ook belangrijk om te proberen verschillende spades voordat je een aankoop doet, zodat je een spade kunt kiezen die comfortabel is om te gebruiken en geschikt is voor jouw specifieke werkzaamheden.

Het juiste materiaal kiezen voor je tuinspade

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor je tuinspade is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke werkzaamheden waarvoor je de spade wilt gebruiken. Er zijn verschillende materialen waaruit tuinspades gemaakt kunnen zijn, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Een van de meest populaire materialen voor tuinspades is staal. Spades gemaakt van staal zijn stevig en duurzaam, en kunnen gemakkelijk doorhard worden voor extra sterkte. Staal is ook bestand tegen roest, waardoor spades gemaakt van dit materiaal langer mee gaan en gemakkelijk te onderhouden zijn.

Aluminium is ook een populair materiaal voor tuinspades. Spades gemaakt van aluminium zijn licht van gewicht, wat ze gemakkelijk te hanteren maakt. Bovendien is aluminium een goede geleider van warmte, wat betekent dat spades gemaakt van dit materiaal minder snel oververhit raken tijdens het werken.

Hout is ook een veelgebruikt materiaal voor tuinspades. Spades gemaakt van hout zijn stevig en duurzaam, en bieden goede grip en controle tijdens het werken. Bovendien zijn houten spades gemakkelijk te repareren als ze beschadigd raken.

In het algemeen is het aan te raden om te kiezen voor een spade gemaakt van een materiaal dat geschikt is voor de specifieke werkzaamheden waarvoor je de spade wilt gebruiken. Bovendien is het belangrijk om te kiezen voor een spade gemaakt van een materiaal dat stevig en duurzaam is, zodat je er jarenlang gebruik van kunt maken.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je een spade slijpen?

Het is belangrijk om je spade regelmatig te slijpen om ervoor te zorgen dat hij scherp blijft en gemakkelijk door de grond kan snijden. Hier zijn enkele stappen om je spade te slijpen:

 1. Zorg ervoor dat je spade schoon en droog is voordat je begint met slijpen.
 2. Gebruik een slijpsteen om de rand van de spade te slijpen. Begin aan de ene kant van de spade en werk je langzaam naar de andere kant. Probeer de slijpsteen zo recht mogelijk te houden om een gelijkmatige slijpbeurt te krijgen.
 3. Slijp de spade totdat de rand scherp en glanzend is. Controleer regelmatig de scherpte van de spade door hem tegen een stuk papier te houden. Als je de spade gemakkelijk door het papier kunt snijden, is hij scherp genoeg.
 4. Breng na het slijpen een laagje olie aan op de spade om roest te voorkomen.

Wat is het verschil tussen een schop en een spade?

Het verschil tussen een schop en een spade is voornamelijk het ontwerp van de blade. Schoppen hebben een rechte, platte blade die is ontworpen om grond te verplaatsen en materialen op te scheppen. Spades hebben een gebogen blade die is ontworpen om in de grond te snijden en gaten te graven.

Wat kost een goede spade?

De kosten van een goede spade kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het materiaal, het merk en het ontwerp. In het algemeen kun je een goede spade verwachten te betalen tussen de €30 en €100. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je kwaliteit krijgt voor je geld, dus het kan de moeite waard zijn om wat meer te betalen voor een spade van hoge kwaliteit die langer meegaat en gemakkelijker te gebruiken is.

Onze favoriet

Spade ergonomisch model. De steel is gemaakt van glasfiber en heeft een ergonomische knik. Het ergonomische tuingereedschap is ideaal voor oudere mensen.

Beste prijs op BOL.com