De beste zeisen van 2024

Als je heel veel gras moet maaien of bijvoorbeeld ruige beplanting, dan kan een zeis heel handig zijn om te hebben. Het is al een ontzettend oud stuk landbouwhandwerktuig, dat in het verleden vooral door boeren werd gebruikt. 

Een zeis, ook wel een sikkel genoemd, wordt ook gebruikt in verschillende vechtsporten. Dit komt uit een tijd dat het voor boeren en burgers verboden was om zichzelf te verdedigen en om wapens te dragen. Men ging trainen met landbouwwerktuig om zichzelf toch te kunnen beschermen. 

Tegenwoordig kan je een zeis kopen als je bijvoorbeeld een flink stukje grond hebt, wat flink beplant is, of als jouw tuin helemaal overwoekerd is. Je kan dan met een zeis de ergste zooi wegmaaien, voor je met het nauwkeurige tuingereedschap aan de slag gaat. 

Voor een gewoon stadstuintje heb je waarschijnlijk geen zeis nodig, maar zodra je een beetje een grote tuin of stukje grond hebt, dan kan je een zeis eigenlijk niet missen tussen jouw tuingereedschap. Hieronder vind je alles wat je moet weten om de beste zeis voor jou te vinden.

Onze favoriet

Dit is officieel de tranditionele sikkel waarmee eeuwenlang granen zijn geoogst.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen

2e beste keuze

Deze handzeis kan gebruikt worden om gras of graan te maaien. Deze handzeis heeft een afmeting van 32 × 30 × 2.5 cm.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen

3e beste keuze

Authentieke handsikkel met een vlijmscherp gepolijst blad. De handsikkel wordt als sinds jaar en dag gebruikt voor het maaien van kleine zones met kruiden, bramen of lang gras.

 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de zeisen getest?

Wij hebben de zeisen getest op verschillende aspecten zoals precisie, comfort en duurzaamheid. De zeis bleek een precieze en scherpe snede te geven, waardoor het werk eenvoudiger werd. Het handvat was erg comfortabel en verminderde vermoeidheid tijdens het werk. Bovendien was de zeis sterk en duurzaam, wat betekent dat hij meerdere seizoenen mee zal gaan. In het algemeen waren we onder de indruk van de zeis en raden we hem aan voor iedereen die op zoek is naar een kwalitatieve en efficiënte tool voor het tuinieren.

#1
Talen Tools handsikkel

Dit traditionele model handsikkel van Talen Tools wordt al eeuwenlang gebruikt om granen en grassen te oogsten en maaien. Je kan er gras mee maaien, maar ook bosjes, struikgewas en jonge boompjes mee verwijderen. 

Het geharde blad is gemaakt van koolstofstaal en de snede is aan beide zijdes geslepen. Deze sikkel is geschikt voor linkshandigen en rechtshandigen. Het mooie handvat is gemaakt van essenhout en ligt prettig in de hand. 

Voordelen

 • Traditioneel model handsikkel
 • Gehard blad van koolstofstaal, aan beide zijdes van snede gesneden
 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#2
Talen Tools - Handzeis - 32x30x2,5 cm

Deze handzeis is niet alleen handig voor het gras maaien, maar bijvoorbeeld ook om overtollig riet mee te verwijderen. De zeis ligt prettig in de hand, dankzij het houten handvat, en weegt net iets meer dan 30 gram. Je kan de lange beplanting makkelijk naar je toe trekken, dankzij de vorm van deze zeis. 

De afmeting is 32 centimeter bij 30 centimeter bij 2,5 centimeter. Je kan er lekker kort bij de grond mee maaien, maar het is ook handig om bosjes en struikgewas mee te verwijderen. Met deze Talens Tools handzeis kan je overal uit de voeten. 

Voordelen

 • Licht gewicht en ligt makkelijk in de hand
 • Ook handig voor overtollig riet
 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#3
Handsikkel gesmeed

Dit traditionele model handsikkel heeft een gepolijst blad, dat vlijmscherp is. Het blad is gemaakt van staal en het handvat van essenhout. De handsikkel is licht gewicht en weegt een halve kilo. De lengte van de steel is 12 centimeter en het blad is ongeveer 30 centimeter. 

Je kan met deze handsikkel het gras maaien, maar ook kruiden snoeien of bramen en ander struikgewas kortwieken. Met deze zeis kan je kort op de grond het gras maaien, zodat jouw gras nog sterker kan groeien. 

Voordelen

 • Traditioneel model van hout en staal
 • Licht gewicht en ligt prettig in de hand
 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#4
Talen Tools - Slootzeis - 60 cm

Deze degelijke slootzeis is ideaal om de slootkanten mee te maaien. Het staal is gesmeed en heeft daardoor een superscherp blad. Wanneer het blad botter wordt, kan je het makkelijk scherper slijpen. 

De slootzeis is 60 centimeter en weegt bijna 700 gram. Het ligt goed in de hand en je kan, dankzij de vorm van het handvat, makkelijk draaien en snijden. Je kan hier ook ander gras of struikgewas mee snoeien. 

Voordelen

 • Ideaal voor slootkanten
 • Ligt stevig in de handt 
 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#5
Zeisje - Handzeisje gesmeed - Ambachtelijk handzeisje

Dit handige, kleine, ambachtelijke handzeisje heeft een snijblad van 26 centimeter. Het is compleet gesmeed en heeft een houten handvat. Je kan er gras mee maaien, struikgewas mee snoeien en de slootkanten ermee op orde houden. 

De lengte van de steel is 12 centimeter en het hele handzeisje weegt 300 gram. Het licht gewicht en makkelijk te hanteren. Let op met het scherpe blad van de zeis. Wanneer dit bot wordt, dan kan je het makkelijk zelf slijpen. 

Voordelen

 • Ambachtelijke handzeis
 • Snijblad van 26 centimeter
 • Scherpte
 • Comfort
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

Wat is een zeis?

Een zeis is al een heel oud landbouwwerktuig dat je met de hand gebruikt. Met het halvemaanvormige mes kan je kort langs de grond het gras maaien. Het lange, gebogen mes zit vast aan een houten handvat, soms ook van staal gemaakt of met een rubberen grip. 

Je moet hiervoor diep bukken of op je knieën zitten. Je kan dan het fijnste werken en het gras het mooiste en kortste maaien. Dit is vooral goed bij erg lang gras. Het afval is dan veel makkelijker op te ruimen. Er zijn ook zeisen met lange stelen, die houd je ook met twee handen vast, terwijl je gewoon rechtop staat. 

Het afval van kort gras kan je in het gras laten liggen als voedingsstoffen, maar bij lang gras is dit een overdaad. Met een sikkel kan je het gras kort op de grond snijden en het gemaaide gras is dan makkelijker af te voeren. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een zeis?

Er zijn nogal wat zeisen te krijgen. Welke zeis dan bij jou past, dat is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, en natuurlijk waarvoor je de zeis gebruikt. Dat kan zijn om het gras te maaien, maar ook om struikjes weg te halen of riet te kappen langs de oeverkant. 

Duurzaamheid

Een zeis wordt niet alleen gebruikt, omdat deze handig is in sommige situaties, maar ook omdat het een ecologische manier van werken is. Je gebruikt geen benzine of een accu en het is stil. Je werkt dus met respect voor de natuur. Daar past dan ook een zeis bij die gemaakt is van duurzame materialen. En het is natuurlijk fijn als de zeis een lange tijd meegaat. 

Comfort

Of je nou kiest voor een zeis met een korte steel of met een lange steel, het moet prettig werken zijn. Let erop dat het gewicht juist is, zodat het lekker in de hand ligt, maar je er ook langere tijd mee kan werken. Een scherp blad is ook wel zo prettig, dat werkt namelijk sneller en lichter. En het is lekker stil, dan kan je beter van de natuur genieten. 

Handigheid

Een zeis is een werktuig en daar moet je mee om kunnen gaan. Begin dus niet zomaar met de eerste de beste zeis te zwaaien. Oefen de zwaaiende beweging en probeer uit welke zeis dan lekker in de hand ligt. Oefen een paar keer de zwaaiende beweging met de zeis in de hand en ga dan pas maaien. 

Voor- en nadelen van een zeis

Een zeis gebruiken heeft voordelen en nadelen. Met een maaier of ander elektrisch tuingereedschap gaat het een en ander vaak toch een stuk sneller. Het is fysiek vaak zwaarder werk en als je last hebt van jouw rug, dan kan je het eigenlijk maar beter laten. 

Hele grote oppervlaktes kan je er lastig mee doen, en de zeis heeft regelmatig onderhoud nodig. Slijpen of wetten is nog te doen, maar het is beter om te haren en dat is toch weer wat lastiger. Maar de voordelen wegen voor velen toch zwaarder.  

Het is een ecologische manier om te maaien

Je gebruikt geen benzine, stroom, accu of andere brandstoffen. Je gaat handmatig te werk en verbruikt alleen jouw eigen energie. Daarnaast is een zeis vaak ook gemaakt van duurzame materialen. 

Het is een stille manier om in je tuin te werken

Een zeis maakt niet echt geluid. Het past helemaal in de natuur, want het is een stille manier van werken. Je komt helemaal tot jezelf en kan genieten van de geluiden van de natuur en de natuur zelf. Dat maakt een vervelend klusje opeens heel erg prettig. 

Je werkt met respect voor de natuur

Je kan veel nauwkeuriger rondom bomen en struiken maaien, zonder die te beschadigen. Dat is met een grasmaaier of ander elektrisch gereedschap meestal niet het geval. Met een zeis kan je ook korter op de grond maaien, waardoor de beplanting sterker wordt. 

Veelgestelde vragen

Hoe houd je een zeis vast?

Een grote zeis heeft twee handgrepen waaraan je de zeis vasthoudt en waarmee je een zwaaiende beweging maakt. De voor- en de achtergreep moeten dan haaks op elkaar staan. Soms heeft een grote zeis een stabiliteitspunt om in de grond te steken. 

Een kleine zeis houd je met 1 hand vast. Je maakt de zwaai dan met jouw arm en jouw pols. Je moet hierbij opletten dat je de pols niet overbelast. Een kleine zeis werkt dus iets anders dan een grote zeis.

Hoe maak je een zeis scherp?

Het scherp maken van een zeis wordt haren genoemd. Dit komt van het haarscherp maken van de zeis, omdat deze dan het beste werkt. Meestal merk je dat verschil pas na het haren. Het haren is echter een techniek waarbij met een haarhamer op de juiste manier op het blad geslagen dient te worden. Dit kan je meestal beter aan een professional overlaten. 

Meestal wordt een zeis scherp gemaakt door te wetten, dit gebeurt met een strekel. Dat is een lat van ongeveer 40 centimeter lang, 4 centimeter breed, en een halve centimeter dik. De helft is een handvat, de andere helft heeft aan 2 kanten een slijplaag van ongeveer 3 millimeter dik. Maak een lange, zwaaiende polsbeweging van de breedste kant naar de punt toe. 

Onze favoriet

Dit is officieel de tranditionele sikkel waarmee eeuwenlang granen zijn geoogst.

Beste prijs op BOL.com