De beste takkenscharen van 2024
Iedereen met een tuin waarin bomen, struiken of heggen staan, gaat op een gegeven moment op zoek naar een takkenschaar. De meeste mensen halen veel trots uit hun tuin en doen veel moeite om alles goed te onderhouden. Goed tuingereedschap is dan heel belangrijk.
Met een goede schaar kan je niet alleen heel fijn werken, maar ook veilig jouw tuin op orde maken. Je onderhoudt er jouw planten mee, en daardoor ziet jouw tuin er mooier uit. Dan kan je er ook meer van genieten.
Er zijn allerhande soorten takkenscharen. Je kan kiezen voor een telescopische takkenschaar, een aambeeld takkenschaar, een klassieke bypass snoeischaar, een professionele takkenschaar, een lange takkenschaar, en ga zo maar door.
Je wil in ieder geval een schaar vinden die bij jou en jouw tuin past, van een goede kwaliteit en natuurlijk harstikke veilig, en dan heb je nog heel veel keuze. Daarom vind je hier alles wat je dient te weten over takkenscharen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een takkenschaar?
Als je even gaat kijk naar de hoeveelheid takkenscharen op de markt, dan schrik je misschien wel van het aanbod. Er zijn nogal wat soorten takkenscharen te krijgen. Welke dan precies bij jou past, dat hangt onder meer af van waar jij de takkenschaar precies voor gaat gebruiken.
- Let goed op de dikte van de takken die je ermee kan snoeien. Tot 5 centimeter gebruik je een takkenschaar. Dikker dan 5 cm gebruik je een takkenzaag.
- Je wil een stevige, degelijke takkenschaar, die ook licht van gewicht is, en waarmee je toch veel kracht kan zetten. Let dus ook goed op het materiaal waarvan de takkenschaar gemaakt is. Niet alleen de schaar, maar ook de handgrepen, en de armen. Kies je voor aluminium, staal, roestvrij staal of gehard staal.
- Het is fijn als een takkenschaar lang is, zodat je er ver mee kan reiken, maar het moet ook handelbaar blijven. Het moet ook qua formaat passen bij de takken die je gaat knippen. Dat kan lastig zijn wanneer de takkenschaar te groot of te klein is.
- Om dezelfde reden kijk je ook naar het gewicht. Je wil de takkenschaar voor een langere tijd, makkelijk kunnen dragen, en in ongemakkelijke posities kunnen houden.
- De takkenschaar goed vast kunnen houden, is erg belangrijk. Niet alleen voor het gemak, maar ook voor jouw veiligheid. Let er dus op dat de handgrepen lekker in de hand liggen, en dat ze antislip zijn uitgevoerd.
- Wil je hoge bomen of hoge struiken snoeien, kijk dan naar een telescopische takkenschaar. Die kan je op verschillende lengtes gebruiken, wat het hoog en laag werken een heel stuk prettiger en veiliger maakt.
Hoe lang gaat een takkenschaar mee?
Het is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk hoe lang een takkenschaar meegaat. Op een Gardena takkenschaar krijg je maar liefst 25 jaar garantie. Een goede takkenschaar gaat dus jaren mee. Maar jij dient er dan wel ook goed voor te zorgen.
Een takkenschaar is tuingereedschap en heeft onderhoud nodig. Daarnaast dien je de takkenschaar ook op de juiste manier op te bergen. Hoe beter jij voor jouw gereedschap zorgt, ook voor de takkenschaar, des te langer deze zal meegaan.
Daarnaast ligt het natuurlijk ook aan de kwaliteit van de gebruikte materialen. Er zijn goedkope merken, maar die gebruiken vaak ook goedkope materialen, om de kosten te kunnen drukken. Die takkenscharen gaan natuurlijk veel minder lang mee dan een degelijke takkenschaar.
Gebruik de takkenschaar waarvoor deze bedoeld is. Menigeen zal proberen toch die net iets dikkere takken er ook mee te snoeien, of de takkenschaar misschien wel eventjes snel tussendoor voor iets heel anders gebruiken. Dan zal je takkenschaar ook sneller slijten en kapotgaan. Gebruik de takkenschaar daarom uitsluitend voor waar deze voor gemaakt is.
De populairste merken takkenscharen
De meest populaire merken, zijn ook de bekendere, degelijke merken takkenscharen. Wolf Garten heeft hele populaire takkenscharen, maar ook een Fiskars takkenschaar is veel gewild, en dat geldt ook voor Garden Touch, Talen Tools, Ha Ma Tools, Central Park, GTM Professional, en natuurlijk het meest bekende en populaire merk Gardena.
Tips bij het gebruik en onderhoud van een takkenschaar
Wanneer jij jouw schaar goed onderhoudt, dan werkt deze beter, is deze veiliger, en gaat de schaar langer mee. Dat is helemaal niet veel werk, als je weet hoe je het doet. Het onderhoud van de takkenschaar lijkt op het onderhoud van een gewone snoeischaar.
- Zorg ervoor dat de takkenschaar niet onnodig vies wordt, bijvoorbeeld wanneer je deze op de grond in het zand legt. Die viezigheid kan tussen de bewegende delen komen en dan werkt het allemaal niet meer fijn, en als je de schaar niet schoonmaakt voor je die wegbergt, dan kan het ook nog aankoeken.
- Na ieder gebruik kan je de takkenschaar schoon en droogwrijven met een doek. Mocht dat niet alle rotzooi verwijderen, dan kan je ook wat warm water en afwasmiddel gebruiken. Droog de takkenschaar goed af voor je deze opbergt, om zo roestvorming te voorkomen.
- Je kan dan ook meteen een druppeltje olie op de scharnierende delen druppelen, zodat alles soepel blijft werken. Je voorkomt hiermee ook roestvorming en dat de schaar gaat vastzitten. Je kan deze de volgende keer meteen weer gebruiken.
- Sommige takkenscharen kan je zelf slijpen. Dit doe je met een slijpsteen of diamantvijl. Kijk wel goed na of je de schaar zelf kan slijpen. Als dit niet het geval is, dan laat je het door een professional doen. Die hebben daar jarenlange ervaring in en zullen de messen niet beschadigen.
Hoe vaak moet je een heggenschaar slijpen?
Het ligt er natuurlijk vooral aan hoeveel jij jouw takkenscharen gebruikt, hoe vaak dat je ze dient te slijpen. Bij dagelijks gebruik doe je dat 1 keer per week, maar gebruik je de takkenscharen misschien 2 keer per jaar, dan hoef je ze ook maar eens per jaar te slijpen.
Je kan natuurlijk ook gewoon testen hoe scherp jouw schaar nog is. Je merkt het tijdens het knippen. Als het allemaal niet meer makkelijk en soepel gaat, dan is het waarschijnlijk tijd om ze te laten slijpen. Je kan dan alle tuinscharen ineens slijpen.
Wat kost het om een snoeischaar te laten slijpen?
Afhankelijk van de scharen die je laat slijpen, en waar je dat laat doen, ben je tussen de enkele euro's en enkele tientallen euro's kwijt om jouw tuingereedschap te laten slijpen. Er wordt dan gekeken naar het type scharen, het formaat van de messen dat geslepen dient te worden, of het een elektrische of handmatige schaar is, en eventueel van welk materiaal het gemaakt is.
Hoe maak je een schaar weer scherp?
Een schaar maak je weer scherp door die te slijpen. Sommige scharen kan je zelf slijpen met een slijpsteen en andere scharen dien je toch echt even naar de professional te brengen. Het is niet echt duur om jouw scharen weer scherp te krijgen, en het is altijd aan te raden om ervoor te zorgen dat jouw messen goed scherp zijn.
Veilig werken met een takkenschaar
Een takkenschaar is scherp en je dient er op de juiste manier mee te werken. Zo wil je bijvoorbeeld de takken dikker dan de aangegeven doorsnede NIET met een takkenschaar, maar met een takkenzaag knippen. Anders kan de schaar wegschieten, en kan jij jezelf bezeren.
Controleer voor je aan de slag gaat altijd of de scharen nog goed zijn. Je kan eventueel een druppeltje olie aanbrengen. Zorg er ook voor dat je handen niet in de weg zitten. Of je nou een aambeeld takkenschaar, een telescopische takkenschaar of een andere scharen voor takken gebruikt, het moet passen bij het klusje dat je gaat doen.
Het is ook altijd aan te raden om werkhandschoenen aan te doen, zo voorkom je snijwonden, bijvoorbeeld wanneer je een tak moet vasthouden. Ook een veiligheidsbril is geen overbodige luxe. Stukjes takjes en splinters komen dan zeker niet in jouw ogen terecht, met alle gevolgen van dien.